Browsing articles in "Жури"

ПИТЪР ШЬОНХОФЕН

май 25, 2014   //   by admin   //   Жури  //  No Comments

Питър ШьонхофенОсновател и собственик (CEO, Главен изпълнителен директор) на KARE Design GmbH.
(Равноправен съсобственик и съосновател с партньора му от създаването на KARE Design GmbH, Юрген Райтер)
След завършване на средното си образование и търговско си обучение в Трир, Питър Шьонхофен започва следването си през 1979 г. в университета Лудвиг – Максимилиан в Мюнхен Бизнес администрация с акцент върху маркетинг, организация и рекламна психология. В университета се запознава с настоящата си бизнес партньор Юрген Райтер.

Още в началото на следването те откриват техния общ интерес – дизайнерски мебели, разграничаващи се от конвенционалните модели. Страстта за творчество, смелостта, желанието да преобразят мебелната индустрия и силния предприемачески дух, водят Шьонхофен и Райтер до създавнето на първия съвместен магазин, още през втората година на следването си. Идеята е: Атрактивен дизайн на достъпна цена.

Вече 33 години двамата, заедно с творческия си екип, създават мебели, осветление и аксесоари, които вдъхноявяват, изненадват и вълнуват. Убеждението на Шьонхофен е, че мебелния дизайн трябва да забавлява, а обзавеждането да представлява една емоционална котва във всекидневния живот и акцент в дома на стопанина си. Предизвикателство за него е пречупването на норми и наложени шаблини, с едно леко намигване. Съответно, за Шьонхофен функционалността е на преден план при помещения като банята и кухнята, но в обзавеждането на спалнята и дневната обзавеждането трябва да създава вдъхновение и настроение.

От няколко години г-н Шьонхофен е търсен лектор на международните събития на тема неконвенционален жилищен дизайн и приложението му в търговията с мебели. Като лектор и участник в дускусионен форум, тази година той участва в престижното международно мебелно изложение IMM в Кьолн, във форум на Ebay, както и в някои международни търговски форуми.

ЦВЕТОМИР ДУШКОВ

май 24, 2014   //   by admin   //   Жури  //  No Comments

Цветомир Душков е управител на КАРЕ-БЪЛГАРИЯ ЕООД, фирмата която е единственият за България франчайз-партньор на KARE DESIGN GmbH.  Той е основателЦветомир Душков е управител на КАРЕ-БЪЛГАРИЯ ЕООД – единственият за България франчайз-партньор на KARE DESIGN GmbH.  Той е основател, собственик и управител на мебелни магазини „Еником М“.

Цветомир Душков завършва висше икономическо образование през 2000 г. с магистърска степен с профил финанси и банково дело в УНСС, София.

Началото на бизнеса с мебели и обзавеждане:

Още по време на последната година от своето следване, Цветомир Душков вижда големия потенциал на бранша с обзавеждане и големите перспективи в този сектор. В следствие на това му убеждение и дългогодишната му мечта да създава естетика и уют, през 2000-та година той открива първия магазин от веригата мебелни магазини Еником М. Фирмата се развива бързо и за кратко време открива 5 магазина с площ до 250 кв. м.

През 2004 г. следва откриването на търговски обект Еником М в кв. Надежда, София, където е и първият мебелен магазин на Еником М от по-голям формат.

Бързата и успешно разрастващата се дейност на фирмата, нарастващият асортимент и търсенето от клиентите на по-голямо разнообразие от стоки и услуги, са причината г-н Душков да започне проектирането и реализацията на най-големия за фирмата обект, обединяващ мебелен магазин и офис сграда, намиращ се в кв. Дружба, София. Новият магазин с търговска площ 5000 кв.м. е открит през пролетта на 2008 г.

Г-н Душков е собственик и управител на Еником М от създаването на компанията, като до днес основно определя продуктовия подбор на фирмата, и активно участва в проектирането и реализацията на всичките й обекти.

KARE в България

След обстоен анализ на пазара за обзавеждане в България през 2010 г., г-н Душков стига до извода, че почти липсва предлагане на дизайнерско и иновативно обзавеждане на достъпни цени и че не съществува фирма с портфолио, предлагащо обзавеждане в ниския, средния и високия клас. Той решава да въведе на българския пазар бранд, който да предложи дизайнерско и новаторско обзавеждане, като по този начин допълни съществуващото портфолио на Еником М.

На едно от големите мебелни изложения г-н Душков осъществява контакт с KARE Design, фирмата, която винаги се отличават със своята уникалност и ексцентричност.

На 26-и юни 2012 г. в София Душков открива първия фрайнчайзингов магазин на KARE за България.

Следва едно изключително успешно и динамично развитие на марката. Новият бранд е приет с голям интерес от клиенти, дизайнери, архитекти и медии. Много от новите и актуални заведения, спа-центрове и хотели в страната, както и много телевизионни предавания и студиа са обзаведени от KARE.

На въпроса, какво прави KARE толкова успешна марка в България, г-н Душков отговаря „ Мебелите и аксесоарите създават атмосферата на едно жилище или помещение – KARE дава възможност за неповторимост на интериорите, клиентите на марката получават възможност да наблегнат на стила в обзавеждането, или да предадат на интериора настроение и чувство на радост от живота и този ефект може да се постигне независимо дали се реализира цялостен интериор с KARE или се използват само отделни акценти. KARE е голямата противоположност на скука и монотонност. А цените на които това може да се постигне с KARE са много добри за такъв тип обзавеждане.“

Комбинацията на двете марки – Еником М и KARE – в момента е единствена по рода си за България, тъй като дава възможност за създаване на уникална атмосфера на интериора и за голямо разнообразие при избора на обзавеждането.

С въвеждането на KARE на българския пазар и успешното развитие на Еником М, г-н Душков успява да реализира своята визия за начина по който трябва да се предлага обзавеждане, а именно възможността всеки според вкуса и възможностите си да може да създава неповторимост, функционалност и красота в дома си. От друга страна целта е в магазините на двете фирми непрекъснато да се показват новите тенденции на световните трендове в обзавеждането.

Перспективи:

Големият проект, който г-н Душков предвижда да реализира в близко бъдеще, е създаването на един голям обект, където двете марки – KARE и Еником М – да бъдат представени на едно място. По този начин на клиентите и дизайнерите ще се покажат множество възможности при максимално улеснение за тях. Интересно е решението да се създаде общ дизайнерски кът, който да използва предлагането и на двете марки.

Естествено има план за откриването на нови, самостоятелни магазини и на двете марки в други градове на страната.

За ролята на дизайнера:

Според Душков ролята на дизайнера в обзавеждането е централна. Тази професия дълго време е била пренебрегвана в България, но тя има важно място и значение. При строителството на къщи никой не започва да строи нещо без водещата работа на архитекта. Интересно защо при вътрешния дизайн и архитектура хората се опитват да го правят сами.

За да се създаде хармония в интериора, всяко нещо трябва да бъде подчинено на определена концепция. Обзавеждайки един дом хората прекалено много се концентрират в откриването на отделни предмети, които ако не са подчинени на една обща концепция, не пасват един към друг. Процесът на напасване на всички елементи от обзавеждането трябва да се делегира на професионалистите – дизайнери и вътрешни архитекти. По този начин се получава хармонията между цветове, материали, мебели и аксесоари и така отделните предмети се превръщат в обзавеждане, което носи неповторимостта, функционалността и почерка на всеки дом, или място.

Мото:

Един интериор трябва да бъде красив, функционален, създаващ ежедневно настроение и радост. Обзавеждането не е еднократен акт в живота – мебелите са дрехите на едно жилище и така, както непрекъснато се променя модата в облеклото, а ние малко или много се влияем от нея, така и животът на едно обзавеждане не трябва да е по-дълъг от 5-6 години, за да бъде актулен и свеж.

БАНКО БАНКОВ

май 23, 2014   //   by admin   //   Жури  //  No Comments

IMG_9171bb1Доцент Банко Банков е преподавател по художествено проектиране – интериорен и пространствен дизайн, член на съвета на департамент „Дизайн и архитектура“ в Нов български университет.  Mагистър по Дизайн на промишлени форми от ВИИИ “Н.Павлович“, неговите изследователски интереси са в областта на интериорен дизайн, продуктов дизайн, дизайн тенденции в интериора.

Освен интензивната си академична дейност, той взима участие в почти всички общи и национални изложби.

Носител е на призове от най-значимите конкурси и форуми за изява на професионалистите в областта на интериорния дизайн от 85-та година насам. Получава награда в „Конкурс за генерален план на гр.София“ (колектив с арх.А.Найденов и арх.Ат.Марков, 1990 г.), награда за детска еко площадка от САБ (1994г.), награда на СБХ за инрериор на болница за Aктивно лечение за лицево-челюстна хирургия (1999г.), грамота от 57 есенен панаир в Пловдив (2001г.), грамота от „Първо биенале на българския дизайн“ (2008г.), награда “Златни ръце“ на „Второ биенале по дизайн 2011г.“, грамота от „Софийски архитектурен салон – 2011г.“