Еднофамилна къща – Св. Влас

авг 9, 2014   //   by admin   //   Проекти  //  4 Comments

Soff Design Studio

Tab title
Kare_Soff_D_1
Kare_Soff_D_2
Kare_Soff_D_3
Kare_Soff_D_4
Kare_Soff_D_5
Kare_Soff_D_6
Kare_Soff_D_7
Kare_Soff_D_plan
Екип: арх. София Папазова/ инж. дизайнер Елена Карлова (Soff Design Studio)
Заглавие: Еднофамилна жилищна сграда – Свети Влас, България
Тема: Необикновените следи на времето

Морето, неговият аромат, носен от бриза, уханието на водорасли и миди, безкрайността на хоризонта, непрекъснатата игра на вълните – всичко това вдъхнови създаването на този проект. Собствениците на този дом са семейство с деца – тийнейджъри. Хора с творческа нагласа към живота, които обичат да пътуват, да пазят спомените си и да съчетават стари и нови традиции.
Tab titleTab titleTab title
Kare_Soff_D_1
Kare_Soff_D_2
Kare_Soff_D_3
Kare_Soff_D_4
Kare_Soff_D_5
Kare_Soff_D_6
Kare_Soff_D_7
Kare_Soff_D_plan
8элемент(и)

Морето, неговият аромат, носен от бриза, уханието на водорасли и миди, безкрайността на хоризонта, непрекъснатата игра на вълните и крясъкът на чайките – всичко това вдъхнови създаването на този проект.

Морската къща – това не е ли мечта на почти всеки от нас?

Собствениците на този дом са семейство с деца – тийнейджъри. Това са хора, чиито професии позволяват дълга лятна ваканция. Хора с творческа нагласа към живота, които обичат да пътуват, да пазят спомените си и да съчетават стари и нови традиции.
Предмет на нашия проект е първият етаж от къщата, който като планова структура включва антре, гараж с вътрешен подход, санитарен възел, дневна с трапезария, кухня с килер и беседка като допълнителна пристройка.

Интериорното решение обхваща антрето, дневната, разделена на кът за хранене, кът камина и кът за развлечения, кухнята и беседката, която е разработена като спа кът и е свързана с основната къща чрез остъклена галерия над басейна, заобикалящ сградата от две страни.
Теренът е с ясно изявена денивелация и къщата следва неговия наклон. Това обуславя разделянето на първия етаж на три нива, както вътре, така и отвън с тераси, отделени от големи прозорци, осигуряващи директен поглед към брега и морето.
От отношенията в семейството собственици доловихме една специална връзка между родители и деца – представители на различни поколения. Усетихме почит към разбирането на живота и от двете страни. Тъкмо затова решихме да предадем този дух на общуване и в интериора на къщата. Отделните зони съчетават старо и ново в своята визия като класическото е в унисон с модерното.

Основна идея е да се интегрират пространствата „вън“ и „вътре“, както с използването на еднакви материали, така и посредством предпоставката, че морската повърхност като неизменна гледка през големите прозорци, играе основна роля за атмосферата в къщата и цветовото решение на интериора. Един от основните акценти е синият цвят, тъкмо тюркоазеното синьо, което морето придобива по пладне – времето с най-ярка светлина, когато слънцето е най-високо и е дошъл разгара на деня. Останалите цветове също са инспирирани от природата – жълтото като символ на слънцето, цвета на морските корали и техните нюанси са подбрани така, че да отговарят като сила на специфичния интензитет на тюркоаза. Бялото – цвета на морската пяна, мидите и чайките, сивото – цвета на избеленото дърво, изхвърлено на брега, бежовото – цвета на пясъка, всички те са фон, на който се разгръща пълното великолепие на акцентираните цветове.

Съчетанието на реставрирани класически мебели със съвременни, на стари материали като видима тухлена зидария с изпопадала частично мазилка, мозайка, пясък, грубо обработено дърво и черен метал със съвременни финиши на повърхностите като шлайфан бетон, ламперия с бял лак и технически камък, е приложено в проекта с цел да се засили усещането за различни периоди от време и отпечатъка, който преживяното остава върху всичко.

Защото животът е като морето – едно движение без край и вътре в нас остава онова, което ни е докоснало с трепета на вълните, с нежността на бриз, с енергията на слънцето.

77177a
76421
32960-1
74819a
32774a
30445
31376
33250a
69435
10элемент(и)

4 Comments

 • fresh and with style

 • Проектът е доста интересен, с нестандартен вид за българската действителност и стил.
  Оптимизацията на пространството във всички помещения допринася за ваканционния дух на дома.
  Проектантите умело са съчетали удобството на мебелите от стил KARE с отделните помещения, различните национални стилове и колоритност.
  Сполучливо решение на остъклената кръгла зимна градина – връзка на жилището с двора, съчетано с водно пространство.
  Това е един прекрасен дом живеене и почивка!

 • Пожелавам на всички архитекти и дизайнери творческия устрем и резултати на София и Елена. В България хората имат огромна нужда от малко повече цвят – в средата, която обитават и в душата, която обитава битието им.

 • Много интересен проект: едно жилище , умело вписано сред природата. Въздухът, просторът и светлината са изпълнили пространството. Цветовете на природата са влезли в дома. Прекрасно оформени отделни кътове с естествена и ненатрапваща се връзка между тях. На фона на основните цветове в приглушената гама прекрасно изпъкват ярките тонове на мебелите, създавайки жизнерадостност и удоволствие от това, че живееш. Браво на авторите.

Leave a comment

*